O Siole Budy
Zdjęcia i filmy
Domki i cennik
Atrakcje
Nasza kuchnia
Tradycja z klimatem i dobrym smakiem Ruska Bania
Blog
Pakiety i oferty
Oferty dla grup
Media o nas i referencje
Kontakt
Oferty dla grup
Oferty dla firm Oferty dla szkół Wesela Warsztaty

Oferty dla szkół

Uczniom podlaskich szkół podstawowych, gimnazjów i liceów proponujemy jedyny w swoim rodzaju dzień z tradycją i kulturą kresową.

Wizyta w tak niezwykłym miejscu może być doskonałym uzupełnieniem lekcji historii, przyrody, etnografii, a nawet… w-fu!

W trakcie zajęć szczególny nacisk kładziemy na zaznajomienie uczestników z tradycjami dawnego Podlasia. Poprzez podkreślenie wielokulturowości oraz wielowyznaniowości  regionu, budujemy w dzieciach tolerancję w stosunku do ludzi innych narodowości oraz religii.

 

Jednodniowy plan lekcji w Siole Budy 9:00 – 15:00

9:00 – 9:45 – wizyta w skansenie

Przewodnicy: Maria Niczyporuk, Włodzimierz Muśko, Sergiusz Niczyporuk

Wcale nie tak dawno, a jednak jeszcze w XIX i na początku XX w. na podlaskiej ziemi żyło się zupełnie inaczej niż dziś. Powiemy dzieciom, jak funkcjonowała wiejska rodzina z naszych okołopuszczańskich terenów w tamtych czasach. Nasz skansen jest wiernym obrazem gospodarstwa chutorowego, a chata do której zaprosimy naszych małych gości pochodzi z 1836 roku! W niewielkiej izbie, gdzie niegdyś żyło nawet paręnaście osób, opowiemy o dawnych obyczajach, stosunkach rodzinnych, wychowaniu i tradycji. Dzieci dowiedzą się, co to łapcie, zobaczą jedyny w Polsce nadal działający drewniany komin i piec chlebowy, z którego kiedyś wypiekano przepyszny chleb na zakwasie.

 

10:00 – 10:45 – Warsztaty rękodzielnicze (wyrabianie ozdób i kwiatów z bibuły)

To tylko jeden z przykładów warsztatów, w trakcie których dzieci będą miały okazję zamienić się w… twórców ludowych. Robienie kwiatów z bibuły, ozdób choinkowych, tkactwo i wyplatanie to doskonały sposób na rozwijanie w nich pasji, naukę o tradycji, a po powrocie do swoich domów… również na odciągnięcie od telewizora czy komputera i spędzenie czasu wspólnie z rodziną. 

 

11:00 – 12:00 – Warsztaty kulinarne (bicie masła metodą naszych babek oraz lepienie pierogów)

W dobie fast food, kiedy przyzwyczajani jesteśmy do jedzenia łatwego i często sztucznie przetworzonego, proponujemy dzieciom kulinarną wycieczkę do czasów, kiedy chleb piekło się w piecu, mięso dwa razy do roku wędziło w przydomowej wędzarni i samodzielnie robiło serowy farsz do pierogów. Lepienie pierogów czy bicie masła to nie tylko nietypowa lekcja gotowania czy zajęcia z tradycji, ale również świetna zabawa podczas której dzieci mają okazję sprawdzić swoje kulinarne umiejętności i skosztować (być może po raz pierwszy raz w życiu…) samodzielnie ulepionego pieroga. A taki zawsze smakuje wyjątkowo dobrze!

 

12:00 – 13:00 – Obiad (w Karczmie Osocznika uczestników zajęć czeka degustacja wykonanych własnoręcznie pierogów oraz masła, a także pyszny rosół).

Podczas posiłku rozmowa o zachowaniu przy stole, o szacunku dla chleba i jadła)

 

12:00 – 13:00 – Obiad (w Karczmie Osocznika uczestników zajęć czeka degustacja wykonanych własnoręcznie pierogów oraz masła, a także pyszny rosół).

Podczas posiłku rozmowa o zachowaniu przy stole, o szacunku dla chleba i jadła)

 

 

Ogólny schemat zajęć w Siole Budy

Każdy dzień dla grup szkolnych w Siole Budy trwa 6 godzin. Zajęcia dzielą na dwugodzinne bloki tematyczne:

 

  1. Zajęcia z rękodzieła:

-międlenie/ przędzenie/ tkactwo/ wyszywanie/ plecionkarstwo

-prace polowe/ wytwarzanie narzędzi/ kopanie grządek/ siew roślin/ pielenie/ operowanie motyką, grabkami, widłami

-zajęcia w gospodarstwie – obrządek, poznanie zwierząt i ptaków hodowlanych, ich zwyczajów i potrzeb

-wytwarzanie ozdób z bibuły (ozdoby świąteczne, kwiaty)

-traczka, czyli piłowanie bali

-wyplatanie ze słomy

-młóćka zboża

-warsztaty garncarskie

 

2. Zajęcia z kulinariów

-ubijanie masła

-wyrób twarogu

-tarcie chrzanu

-lepienie i gotowanie pierogów/ pielmieni/ hałuszek

-wyrób obwarzanków, placków ziemniaczanych, pampuchów

-gotowanie w kuchni polowej: grochówka wojskowa, szupenia, krupnik, kapuśniak, barszcz biały, bigos, gulasz

-wyrób i wędzenie kiełbasy