O Siole Budy
Zdjęcia i filmy
Domki i cennik
Atrakcje
Nasza kuchnia
Tradycja z klimatem i dobrym smakiem Ruska Bania
Blog
Pakiety i oferty
Oferty dla grup
Media o nas i referencje
Kontakt
Pakiety i oferty
Święta Bożego Narodzenia Sylwester Święta Wielkanocne Imprezy okolicznościowe Pakiety rodzinne Pakiet dla dwojga Pakiet z warsztatami Pakiet rowerowy Oferta dla seniorów

Oferta dla seniorów

Specjalną ofertę przygotowaliśmy dla naszych starszych gości. Kiedy zmęczeni miastem i odpoczynkiem przed telewizorem kontaktu z naturą i nieco rozrywki zapragniecie, zapraszamy do Sioła Budy.
Przygotowaliśmy dla Was program siły witalne regenerujący, przyjazny zarówno dla ducha jak i ciała.
Podczas 5-dniowego pobytu w Siole zaplanowaliśmy:

Spacery

Do dobrego obyczaju na wsi, należało zaproponować śniadanie. My swój trud
i wyrobienie apetytu zorganizujemy tak, że o 7.00, co rano ruszymy na spacer do puszczy z kijkami nornic-walking, co by po pierwsze – nasz las cudowny poznać, i po czwarte - aby przyrodę pokochać i ten cud Boży, jakim puszcza jest,
na zawsze zapamiętać.
Nasza trasa, codziennie inna, będzie i codziennie i niewątpliwie ciekawa. O 8.00 do dom powrócim i za chwilę do śniadania siądziem.
Jak trasy wyglądają, patrz załącznik – trasa nr 13 i 14. Zawsze z Wami przewodnik pójdzie, bacząc obyście nie zabłądzili i o wielu ciekawostkach Wam opowie.

Śniadania

Nawiązując do tradycji wiejskich Podlasia, chcemy zaproponować Państwu śniadania, składające się zawsze z zupy – dodatku – i napoju. Śniadania takowe są zdrowe i pożywne. I aczkolwiek łamią ogólnie przyjęte zasady, z pewnością się Państwu spodobają. O to jak będą wyglądać:

Poniedziałek
- zupa – zacierka na mleku (zupy zawsze będą podawane w wazach, można jeść, ile kto, zechce).
- dodatek – jajecznica z dwóch jaj na osobę, na maśle i boczku, do wyboru: dżemy, kostka masła, pieczywo – po 5 gr/os.
napoje: kawa naturalna, herbata, kawa zbożowa z mlekiem

Wtorek
- zupa – biały barszcz
- dodatek – placki ziemniaczane 3szt/os., bułeczka z masłem
napoje: mleko, kawa naturalna, kawa zbożowa, herbata

Środa
- zupa – krupnik na kurzęcinie
- dodatek – towkanica z maślanką
napoje: kawa, herbata

Czwartek
- zupa – rosół z makaronem
- dodatek – kasza ze skwarkami
napoje: kawa, herbata, mleko

Piątek
- zupa – jarzynowa
- dodatek – kanapki w wędliną, z serem białym, z serem żółtym, jajko gotowane, bułka słodka
napoje: kawa, herbata, maślanka

Wycieczki

Wycieczki będą odbywać się od godziny 9.30 do 15.30 - 6 godz.

Poniedziałek:
*Hajnówka – Sobór Świętej Trójcy
*Uroczyskow PuszczyKosy Most/Carska Tropina/wodopój na rzece Narewce/Park Narodowyu-Obręb Ochrony Hwoźna
*Narewka – Kościół Katolicki – historia parafii, Muzeum Tamary Sołoniewicz, Cmentarz Żydowski – architektura
*Olchówka, Babia Góra – wioski przypuszczańskie, złączone jednym ramieniem,
Krzyże prawosławny i katolicki, krajobrazy obrzeży puszczy z łąkami – miejscami żerowania m.in. żubrów
*Siemieniakowszczyzna – wieża widokowa na skraju zalewu Siemianówka, obserwacja ptaków – widok na granicę państwa
*Siemianówka – cerkiew – Zalew Siemianówka – Stary Dwór – przystań nad zalewem

Wtorek:
*Białowieża
*Miejsce Mocy
*Muzeum Przyrodnicze BPN
*Carska Cerkiew
*Kościół z białą wieżą
*Restauracja Carska

Środa:
*Po granicy Litwy i Korony
*Orzeszkowo
*Topiło
*Opaka
*Dobrowoda
*Kleszczele
*Dubicze Cerkiewne
*Stary Kornin
*Mochnate

Czwartek:
Śladami Trzech Kultur
*Nowe Berezowo
*Kojły
*Kuraszewo
*Czyże
*Szczyty
*Orla
*Krywiatycze
*Morze
*Zbucz

Obiadokolacje


Będą to dania sute, cobyście nas za sknery nie mieli, żeby Wam w brzuchach z głodu nie burczało, a w nocy w Cyganie się nie przyśnili.
Codziennie z innego narodu tradycji zaczerpniem – przeto każdego dnia, menu insze dostaniecie, co by klimat kresowy w pamięci Wam pozostał.


Niedziela
- zupa – żur z jajkiem i kiełbasą białą, na drugie udo kacze z kartoflami pieczonymi, a takoż wędlin naszych domowym sposobem robionych – nakroim, chrzanu i musztardy nie pożałujem, kawałek piernika i kompot, jako słodkie dorzucim.
Komu coś mocniejszego zechce się spróbować, czy piwa jakowego, albo napitku spokojnego – wszystko to codziennie w bufecie naszym dostaniecie w ilościach pożądanych po cenach zniżkowych.


Poniedziałek – dzień białoruski
Zupa – szczawiowa z podrobami, Na drugie – gołąbki białoruskie z ziemniakami, dranik z nadzieniem, napój z klukwy – żurawiny


Wtorek – dzień żydowski
Zupa – rosół z wołowiny z makaronem, Na drugie – kurczaka kawałek z hałuszkami, śledzik po żydowsku, napój z suszonych owoców z lasu


Środa – dzień ukraiński
Zupa – barszcz ukraiński, Na drugie – kozacki pir – uczta kozacka, sało na 3 sposoby, kwas na popicie


Czwartek – dzień rosyjski
Zupa – ucha z pielmieniami rybnymi, Na drugie – festiwal Wareników i piel mieni, po blinczyku ze śmietaną, napój czaj z miodem i miętą


Wieczornice

Są to wieczory tematyczne, mające na celu, prezentację miejscowej kultury i tradycji. Wypełniać je będą gawędy, koncerty oraz warsztaty, poniżej przedstawiamy nasze propozycje:


Niedziela – gawęda, którą poprowadzą: Maria i Sergiusz Niczyporukowie. Maria – matka właściciela Aleksandra, kustosz w skansenie w Siole od początku jego istnienia – autochtonka. Pochodzi z Grabowca, gmina Dubicze Cerkiewne. Znawczyni miejscowej tradycji, obyczajów, doskonała gospodyni. Autorka wielu dań z naszego menu. Specjalistka od produkcji wędlin. Posiada rzadką już umiejętność wykonywania wszystkich czynności związanych z produkcją ręczną tkanin, od posiania lnu do uszycia koszuli włącznie. Znawczyni wyszywania haftu, jak również wytwarzania kwiatów i ozdób z papieru, gałęzi i słomy. Swoimi wyrobami zachwyciła księcia Karola, podczas jego wizyty w Białowieży. Sergiusz – ojciec właściciela – wybitny znawca budownictwa i architektury drewnianej. Pochodzi ze wsi Zaleszany, gmina Kleszczele – teolog. Od dzieciństwa obeznany z gospodarką rolną, dawnymi metodami hodowli i upraw, również ekolog, propagujący, rozumną gospodarkę zasobami przyrody. Znawca stosunków społecznych województwa podlaskiego, wynikających z wielokulturowości i wielowyznaniowości. Cechuje się otwartością na dialog i współpracę.


Poniedziałek – zwiedzanie Skansenu, ognisko we Wiacie Łowczego Wielkiego, wspólne śpiewanie, kiełbaski na patyk, pieczenie ziemniaków w ognisku.


Wtorek – warsztaty, temat: wyrób kwiatów i wycinanek z papieru. Zajęcia prowadzą Maria i Joanna Niczyporuk – żona właściciela, mistrzynie tej umiejętności. Konkurs na najpiękniejszy kwiat z nagrodą.


Środa – wieczór prawosławia, występ chóru cerkiewnego 2 x 30min.
Część I – utwory z nabożeństw cerkiewnych – wieczerni, jutrzni i liturgii w języku cerkiewno-słowiańskim.
Część II – pieśni świeckie, po 2 utwory po polsku, białorusku, ukraińsku
i rosyjsku. Po koncercie odpowiedzi na pytania w zakresie różnic
i podobieństw, pomiędzy wyznaniem prawosławnym i katolickim.


Czwartek – warsztaty – wyrób i konsumpcja pierogów i piel mieni, oraz bicie masła. Po warsztatach zabawa taneczna w rytmach kresowych – muzyka mechaniczna z płyt.